Спельта сорт «Зоря України» Супереліта
Спельта озима безоста Зоря України (280 - 290 днів)
Напрям використання – дієтичне харчування
Оригінатор: Всеукраїнський науковий інститут селекції
Занесена до Реєстру сортів рослин України
Урожайність на конкурсному випробуванні 62 ц/га
Вміст білка 23,0 - 24,0% , клейковини 48 - 53%
Вирізняється низьким вмістом глютену в зерні
- Висота рослин 110 - 120 см
- Колос довгий, циліндричний, не остистий
- Сорт відрізняється особливою стійкістю
до основних хвороб та шкідників
Для спельти характерний високий вміст білка в зерні. Спельта ціниться своїми харчовими перевагами зерна, борошно зі спельти має унікальні смакові якості та високий вміст вітамінів. У клейковині спельти, порівняно з генетично близькою м‘якою пшеницею, значно менший вміст компонентів, які викликають целіакію. Тобто спельта є цінною зерновою культурою для дієтичного харчування.
Спельта містить глютен і дуже підходить для випічки хліба на заквасці. Деякі дослідження показують, що глютен спельти легко руйнується під час ферментації, що робить її більш легкою для перетравлення, ніж сучасні сорти пшениці. У більшості рецептів хліба та випічки спельта може замінити сучасну пшеницю.